PIHVILIHAN MARINOINTI

Jos haluat lisätä pihvilihaan makua (esim. ulko- ja sisäfile, T-luupihvi), niin marinadissa kannattaa käyttää öljyä, yrttejä ja mausteita. Marinointiaika on 15 minuutista 2 tuntiin. Kun marinoinnilla halutaan vaikuttaa lihan mureuteen (esim. flank steak, paisteista tehtävät pihvit ja kuutiot), marinointiaika on 6 -24 tuntia. Marinadissa on hyvä käyttää jotain hapanta raaka-ainetta (esim. punaviini, viinietikat, sitruunamehu, jogurtti...) tai luonnostaan lihaa mureuttavaa entsyymiä sisältävää ainetta (esim. papaija, ananas, inkivääri, viikuna).

Marinointi tehdään aina jääkaappilämpötilassa. Marinadia tulee olla noin desilitra puolta kiloa lihaa kohti (riippuu marinadin koostumuksesta, lihan paksuudesta ja marinointiajasta). Marinoi liha joko lasi- tai muoviastiassa tai tiiviissä muovipussissa. Muista kääntää lihaa muutaman kerran marinoinnin aikana, jotta maku imeytyy tasaisesti joka puolelle. Ennen grillausta ota liha marinadista ja kuivaa se kevyesti esim. talouspaperilla, jotta liha kypsyy tasaisemmin grillissä eikä tule ylimääräistä höyryä. Jos marinadia on tarkoitus käyttää grillaamisessa tai tehdä siitä kastike, niin määrä tulee ottaa erilleen ennen kuin liha laitetaan marinadiin. Käytetty marinadi tulee aina hävittää eikä käyttää uudelleen.

MAKUA LISÄÄVIÄ MARINADEJA
Liha on marinadissa 15 minuutista kahteen tuntiin.

BALSAMIVIINIETIKKA-SINAPPIMARINADI
1,5 dl balsamiviinietikkaa
2 rkl sinappia

ARGENTIINALAINEN PIHVIMARINADI
1 dl hienonnettua sipulia
¾ dl valmista pihvikastiketta tai grillauskastiketta (tulisuus maun mukaan)
4 hienonnettua valkosipulinkynttä
4 tl oreganoa

LIME-JALOPENOMARINADI
1 dl mustaherukkahilloa (lämmitettynä)
1 dl tuoretta lime-mehua
½ dl tuoretta hienonnettua jalopenoa
2 rkl tuoretta hienonnettua cilantroa
1 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

LIHAA MUREUTTAVIA MARINADEJA
Liha on marinadissa 6-24 tuntia

INKIVÄÄRI-SOIJAMARINADI
0,5 dl soijakastiketta
2 rkl tuoretta sitruunamehua
2 rkl hunajaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 tl inkivääriä
1 tl sitruunankuorta

CHILI-CILANTROMARINADI
1,5 dl Italialaista salaattikastiketta
2 rkl tuoretta hienonnettua cilantroa
1 rkl chilijauhetta

 

PINTAMAUSTAMINEN (eng. ”RUB”)

Pihvilihaa maustetaan myös suoraan lihan pintaan hankaamalla mausteita, jolloin tarkoituksena on vain lisätä makua lihaan. Pintamaustaminen ei mureuta lihaa! Kuivapintamaustaminen sisältää yleensä yrttejä ja kuivamausteita, jotka hierotaan lihan pintaan. Lisäksi esimerkiksi paistien maustamiseen voi käyttää yhdistelmää, jossa on joku nestettä tuova aineosa (esim. sinappi, murskattu valkosipuli tai vähän öljyä) ja lisäksi kuivamausteita ja yrttejä. Pintamaustaminen tapahtuu joko juuri ennen grillausta tai pintamausteiden voi antaa tasoittua max kaksi tuntia jääkaapissa lihan pinnalla. Pintamaustaminen on yksinkertaista: sekoita aineosat ja hiero ne lihan pintaan!


SAVUPAPRIKAPINTAMAUSTE
2 rkl savupaprikajauhetta
1,5 tl sokeria
1,5 tl chilijauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
½ tl rosepippuria

ESPRESSOPINTAMAUSTE
2 rkl jauhettuja espressokahvipapuja
1 rkl valkosipulipippuria
2 tl fariinisokeria
1 tl chilijauhetta

» Takaisin edelliselle sivulle