Tietoja lihan käsittelystä

Lihan pakkaus ja säilyvyys

Rauhala Angus pihviliha on paloittelun jälkeen välittömästi pakattu vakuumiin. Liha on hyvin tuoretta ja sitä säilytetään koko ajan alle +4 asteen lämpötilassa. Näillä toimenpiteillä turvataan mikrobiologisesti mahdollisimman turvallinen tuote kuluttajalle. Paistit ja fileet kannattaa raakakypsyttää jääkaapissa noin neljä viikkoa hankinnan jälkeen. Pakkauksessa oleva päivämäärä on siis leikkaus- ja pakkauspäivämäärä ja huolelliset toimenpiteet tämän jälkeen (ehjä vakuumipakkaus + lämpötilakontrolli) turvaavat tuotteen säilyvyyden. Jauheliha kannattaa pakastaa mahdollisimman pian, jotta se säilyy mahdollisimman hyvälaatuisena.

Lihan säilytys, yleistä tietoa

Tuore liha säilyy parhaiten lämpötilassa, joka on mahdollisimman lähellä nollaa. Jauhelihan ihanteellinen säilytyslämpötila on korkeintaan 4 °C.

Lihan pakastaminen ja sulattaminen

Vakuumiin pakattu liha voidaan pakastaa ilman että lihan syöntilaatu kärsii. Liha säilyy pakastimessa noin kolme kuukautta; ehjässä pakkauksessa pidempäänkin. Lihan pakastuksen aikana tulee seurata, että pakastimen lämpötila pysyy koko ajan samana. Kerran sulanutta lihaa ei saa pakastaa uudelleen. Pakastetut tuotteet tulee sulattaa hitaasti pakkauksissaan jääkaapin viileydessä. Lihan hidas sulattaminen takaa, että lihan mehukkuus säilyy myös sulatuksen jälkeen.

Hygienia

Hygienia vaikuttaa lihan säilyvyyteen.
Huolellisella käsihygienialla vaikutetaan lihan säilyvyyteen. Tämän johdosta hygieniakontrolli on hyvin tarkkaa lihan paloittelu- ja pakkausvaiheessa. Hyvästä käsihygieniasta tulee huolehtia myös kotona ruokaa valmistettaessa. Lihatuotteet tulee säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa.
Raa’at tuotteet, lihatuotteet sekä valmisruoka tulee säilyttää toisistaan erillään. Lihaa käsitellessä käsien lisäksi myös työvälineiden ja leikkuulaudan tulee olla puhtaita. Lihalle ja vihanneksille tulee käyttää eri välineitä. Hyvä hygienia on erityisen tärkeää kesällä.

Lisätietoa lihan käsittelystä ja hygieniasta löytyy mm. www.lihatiedotus.fi

 

» Takaisin edelliselle sivulle